Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sajnos minden kamasz életében előfurdulnak miteszerek,pattanások.

-A miteszer

A miteszerek és pattanások egyaránt  faggyúmirigyet érintő elváltozások, a két forma ugyonazon korfolyamat két eltérő stádiumának tekinthető.

 

Kamaszkorban a faggyútermelés fokozódik, a faggyúmirigyek kitágulnak, működésük aktívabbá válik. Ez önmagában a bőr zsíros megjelenésén kívül még nem okozna problémát, azonban ilyenkor a mirigy kivezető hámja is felszaporodik, és eltömeszeli a faggyú előtt a kijáratot.

Így alakul ki a fehér mitesszer (comedo). Ennek fő jellemzője, hogy a bőr felől lezárt, mélyen ül, viszonylag nehéz kinyomni. A fekete mitesszer a bőrfelszín felé nyitott, ahhoz közelebb elhelyezkedő szarucsap, amit nagyon könnyű kipréselni. Fekete színét a faggyú egyik alkotórésze, a keratin oxidálódása okozza.

A pangó faggyúban könnyen megtelepszenek a bőrfelszínen élő baktériumok, elsősorban a Propionibacter acnes és a Staphylococcus epidermidis. Ezek enzimek segítségével lebontják a faggyút, és az így keletkező zsírsavak gyulladást váltanak ki. Ez a bőrgyulladás a pattanás, orvosi nevén acne.