Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 A zsíros bőr nem csak a tinédzserek problémája. Számtalan felnőtt nő küzd a fénylő, nem egyszer aknékkal tarkított bőr problémájával.

A bőr a szervezet első számú védelmi vonala, véd a hőmérsékletváltozástól, a kórokozóktól. Éppen emiatt odafigyelést és megfelelő gondoskodást igényel. A zsíros bőr pedig fokozottabb figyelmet igényel, hiszen ha elhanyagolják, hamar fénylő hatást kelt, ráadásul az aknék kialakulásának is kedvez.

A zsíros bőr

A zsíros bőr nem csak életkori sajátosság. Igaz, hogy tinédzser korban a legjellemzőbb, hiszen ekkor nagy mértékű hormonális változások zajlanak le a szervezetben, de felnőtt korban is könnyen előfordulhat. Nem egyszer öröklött tényezők is szerepet játszanak kialakulásában. Az androgének, vagyis férfi hormonok túlzott mennyisége is zsíros bőr kialakulásához vezethet.

A zsíros bőrnek alapvetően két típusa van, olajos és ?száraz?. Olajos bőr esetén a bőrfelszín (főként az arcon) fénylő, könnyen kialakulnak az aknék és mitesszerek, azonban ezek eltávolítása sem nehéz feladat. Száraz bőr esetén ugyanúgy jellemző a faggyúmirigy túltermelés, tehát kialakulnak az aknék és mitesszerek, eltávolításuk azonban nehéz, a bőr sokkal érzékenyebb.

A kialakulás okai

? Stressz
? Környezetszennyezés (a levegőben található ?kosz? elzárja a pórusokat)
? Mozgáshiány
? Helytelen táplálkozás
? Fogszuvasodás
? Vitaminhiány
? Zsíros és fűszeres ételek
? Túlzott só fogyasztás
? Öröklött tényezők

Ápolás- otthon

A zsíros bőr ápolására számtalan modern kozmetikai készítmény alkalmas, a legfontosabb azonban, hogy a mindennapokban használt tisztítószereket is gondosan válasszuk meg. A hagyományos szappanok szárítják a bőrt, lúgosító hatásuk tovább erősíti a seborrheát.

Elengedhetetlen, hogy naponta alkalmazzunk arctisztító szereket, melyek megakadályozzák a pórusok elzáródását. Fontos, hogy a bőr legfelső, elhalt hámrétegét rendszeresen eltávolítsuk bőrradírok segítségével. Ezt követően a megtisztított bőrfelületet hidratálni kell.

A külső ápolás mellett figyelmet kell fordítani a megfelelő táplálkozásra, a rendszeres testmozgásra is. Naponta legalább két-három liter folyadék szükséges ahhoz, hogy a nyirokrendszeren keresztül kiürülhessenek a szervezetben felhalmozódott méreganyagok. Emellett a magas vitamintartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása is segít a bőrápolásban.