Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Azzal, hogy megfájdul valamid, a tested üzenni szeretne neked! Ezért nem az a megoldás, hogy beveszel egy fájdalomcsillapítót, hanem próbálj meg rájönni, mi okozhatja a fájdalmat!

 

 

Mit csinálsz, ha korog a gyomrod? Eszel, mert tudod, ezzel a tested azt üzeni, hogy éhes. A fájdalom is egy jelzés, hogy valamelyik testrészünk működése akadozik, tehát meg kell "javítani". Ha beveszel egy fájdalomcsillapítót, az csak tűzoltás, az eredeti okot nem orvosoltad. És talán nem is sejted, ha a fejed fáj, az valami másra utal...

Szürke bőr a szemed alatt?

Sokan azt mondják, hogy a szemük alatti bőrfelület sötét színe velük született, nem tudnak ellene tenni. Ha eltüntetni nem is, de halványítani akkor is lehet ezeket, és nem csak sminkeléssel! A szem alatti szürke karikák általában vashiányra utalnak, ami könnyen pótolható! Erdei szamócában, mákban, őszibarackban, dióban és babban is található vas, valamint ajánlott ilyenkor a csalántea fogyasztása is.

Fáj a fejed?

Tudtad, hogy már az ősembernek is fájt a feje? Még mielőtt bevennél egy fejfájás-csillapítót, gondold végig, hogy mennyit aludtál az elmúlt napokban. Ha keveset, akkor egy alapos alvás hiányzik. Ha kipihented magad, és mégis hasogat a fejed, akkor elképzelhető, hogy kevés vizet ittál. Figyeld meg, hogy ha megiszol egy pohár (nem túl hideg) vizet, nyomban elmúlik! A kóla és a kávé elvonja a szervezetedtől a vizet, ezektől - még ha sokat iszol is belőlük - nem szűnik meg a fejfájásod! (A fejfájás hátterében komoly betegségek is állhatnak, ezért ha rendszeres, akkor irány a doki!)

Fehér foltok a körmödön?

Ez azt jelenti, hogy cink- és kalciumhiány lépett fel nálad. Egyél minél több tejterméket, ezek kalciumban gazdagok, a cinket pedig zabpelyhekből, mandulából, datolyából és csalánteából pótolhatod. Vigyázat! Ha hosszanti irányú barázdák jelennek meg a körmödön, az bélrenyheségre vagy felszívódási problémákra is utalhat!

Begörcsöl a vádlid?

Ha többször előfordult már, hog hirtelen görcs állt a vádlidba, főleg amikor feküdtél, az megnéziumhiányra utalhat. Ezt könnyen pótolhatod olajos magvakkal, almával, kukoricával, szezámmaggal, de a magnéziumtabletta is célravezető.

Repedezettek az ajkaid?

Az ajkaink a bélrendszer állapotára utalnak: a felső ajak a gyomor, az alsó ajak pedig a belek tükre. Az ajkakon jelentkező sebek, repedezések, herpeszek tehát arra figyelmeztetnek, hogy belül valami nincs rendben, ezért át kell térni az egészséges táplálkozásra. Ha túl sötétek az ajkaid, meglehet, valamilyen gyulladás lépett fel a szervezetedben. Ha viszont túl fehérek, akkor elképzelhető, hogy a felszívódással van valami gond a bélrendszeredben, esetleg vérszegény vagy.

Szárazak, töredezettek a hajszálaid?

Ez általában a B-vitamin hiányára utal. A legjobb és leggoyrsabb megoldás a hajvégek ápolására, ha sörélesztő tablettával vagy olajos magvakkal, kukoricával, krumplival, salátával, nyers zöldségekkel B-vitamint viszel a szervezetedbe.

Erősen hullik a hajad?

Ha a korábbinál erősebben kezd el hullani a hajad, ennek valamilyen gyulladás áll a hátterében. Gyakran egy begyulladt fog vagy mandula is hajhulláshoz vezet, ezért ne a hajadat kezdd el pakolásokkal ápolni, hanem belül keresd az okát!

Fáj a hátad vagy a derekad?

Huzamosabb ideig fáj a hátad vagy a derekad? Lehet, hogy csontritkulásról van szó, ami ma már tinikorban is elkezdődhet, ha valaki nagyon egészségtelenül táplálkozik. Sajnos a lányoknál gyakoribb, mint a fiúknál. Ha nincs a szervezetedben elegendő vitamin és nyomelem, az csontritkító hatású. Ez nem tréfa, úgyhogy egyél minél több káposztát, petrezselymet, narancsot, hagymát, mogyorót vagy száraz babot!