Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Neked milyen típusú a bőröd?


Az arcbőr megfelelő ápolásának alapfeltétele, hogy tisztában legyünk azzal, milyen típusú a bőrünk, így tudjuk a számára megfelelő kozmetikumokat és kezelést biztosítani. A bőrtíus meghatározása azonban még kozmetikus számára is bonyolult feladat. A jó kozmetikus először is kikérdezi a vendéget szokásairól, betegségeiről, munkahelyéről, otthon használt kozmetikumairól. Ezek értékes információt nyújtanak. Például ha valaki dohányfüstös levegőben dolgozik, akkor érthető, hogy a bőre száraz, és nem ritkán pattanások is díszítik ábrázatát. Persze ez nem elég a "diagnosztizásához". A kozmetikusnak látnia kell a bőrt, alaposan szemügyre venni és megtapintani. Így látja a pórusokat, a hidratáltságot, a pattanásokat és az esetleges elváltozásokat, rendellenességeket. Nos, megpróbálkozom azzal a nehéz feladattal, hogy a bőrtípusokat egyenként elemezzem úgy, hogy mindenki számára érthető legyen és segítséget nyújtson abban, hogy el tudja dönteni, az ő bőre milyen típusú.

Normál bőr
A természet ilyen ajándéka maximum 18 éves korig fordul elő. Az ilyen bőr üde színű, tompa fényű és bársonyos tapintású. Pórusai zártak, pattanást, miteszert nagyítóval sem lehet rajta találni. Egyszerűen öröm ránézni!

Zsírhiányos bőr
Ellentétben az előzőekkel ez a típus inkább az érett, idősebb bőrre jellemző. Ennek színe ugyan üde, de könnyen kipirul. Ez a fajta bőr rugalmas, de fénye kissé matt, tapintása érdes. Pórusai teljesen zártak, miteszerek nem jellemzik.

Vízhiányos bőr (dehidratált)
Minden korosztályban előfordulhat korra és nemre való tekintet nélkül. A bőr színe sápadtas, fakó, tompafényű. Ha ilyen bőrt tapintunk érezzük,  hogy kicsit érdes, rugalmatlan, esetleg ráncos is a bőr.

Zsíros bőrtípusok
Többnyire a fiatalokra jellemző, két fajtája is gyakori.
Olajos bőr: sápadt színű, olajosan fénylő, zsíros-síkos tapintású. Pórusai tágak, gyakori a sok pattanás és miteszer az úgynevezett T-vonalon (homlok-orr-áll vonalon) kívül is. Ezek a miteszerek és pattanások tisztításkor könnyen ürülnek. Jellemzőek még az állon, orcákon, orrhajlatban a tágult hajszálerek.
Korpás bőr: sápadt, fakó színű, fénytelen, érdes-zsíros tapintású és korpásan hámlik. Pórusai tágak, amikben kemény, nehezen ürülő miteszerek ülnek. Itt is jellemzőek a tágult hajszálerek.

Hiperhidratált bőr
Többnyire az állapotos kismamákra jellemző. Minden eddig felsorolt tulajdonság változó, a legfontosabb, hogy a bőr duzzadt és feszes.

Ezek az alapbőrtípusok. Sok esetben azonban nem lehet egyértelműen besorolni az adott bőrt egy kategóriába,  sok az átmenet, az átfedés az arc különböző területein. Például szinte mindenkire jellemző, hogy a T-vonalban zsíros a bőre és vízhiányos, esetleg a zsírhiányos bőr párosulhat felszíni vagy mélyrétegi (vagy mindkettő) vízhiánnyal. Az is lehet, hogy az orr zsíros, míg az orcák zsírhiányosak. Ezek után talán érthető, hogy, hogy miért olyan bonyolult a bőrtípus egyértelmű meghatározása, és miért érdemes ehhez szakember segítségét kérni.